Mészáros György, Zakar Kata

" Gyermekként sokat nyaraltunk a közeli Ábrahámhegyen, és beleszerettünk ebbe a vidékbe. 1998-ban vettünk házat a környéken, akkor még azt gondoltuk, csak nyaralónak. De egyre nehezebb szívvel utaztunk haza a városba, és rájöttünk, nem lehet a hétvégéket szerdától keddig húzni. Bár már 2003-ban megvásároltuk a Kővirág- ot, csak 2007-ben vettük át az üzemeltetést, amikor elhatároztuk, hogy itt szeretnénk élni. " A vendéglátás szeretete családi örökség, hiszen György nagyszülei alapították a híres szombathelyi Mészáros Cukrászdát. Kata nagypapája, Majthényi Károly alapította, és vezette a zsennyei művésztelepet a Rába partján. Sokan kérdezik, hogy mi a sikerünk titka. " Nehéz erre válaszolni, de talán azért szeretnek hozzánk járni a vendégek, mert az állandóság, mellett hajlandóak vagyunk a folyamatos fejlődésre, megújulásra, miközben tartjuk megfizethető árainkat, és ragaszkodunk a minőségi szolgáltatáshoz. Szeretünk éttermekbe járni, és vállalkozásunkat is próbáljuk, inkább a vendég szemszögéből vizsgálni. Szezonalitás és regionalitás: ez az alapelvünk a nyitás óta. Egyszerűen élményt akarunk nyújtani, amit már a környezettől is megkaphatnak a vendégek. Arra törekeszünk, hogy aki ide belép, kapjon egy kis Káli-medence esszenciát." " Hétről- hétre újítjuk az étlapot, mindig igazodva az adott évszak adta lehetőségekhez. Szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel dolgozunk, és igyekszünk környékbeli alapanyagokat beszerezni. Számunkra az étteremben minden nap egy színházi előadás zajlik. Amelynek éppen úgy része az étel, az enteriőr, vagy a kollégák munkája, mint a zene, a gyertyaláng az asztalon. Ha nyolcvan százalékban teljesülnek a rendezői instrukciók, a vendégek már jól érzik magukat, és a mi célunk éppen ez." " Közel vagyunk ugyan a Balatonhoz, a Káli-medence mégis teljesen más életérzést nyújt. Ellentéte a nyüzsgő part menti életnek, mégis elérhető távolságban van a tó vendégeink szármára, ha strandolni, horgászni, hajókázni vagy vitorlázni szeretnének. Néhány perc autóval a káptalantóti termelői piac is, és számos feledhetetlen élményt nyújtó kirándulóhely vesz körül minket. Biztos vagyok benne, hogy aki először ellátogat erre a vidékre, olyan élményt kap, amit eddig sehol. Ha pedig egyszer itt járt, visszatér. Van valami ebben a helyben, amit nehéz szavakkal leírni. Ezt tényleg érezni kell!"

Elismerések, megjelenések

A Kővirágot tudatosan nem reklámoztuk, sokáig még cégérünk, útba igazító táblánk sem volt.. Abban hittünk ugyanis, hogy a legnagyobb és leghitelesebb elismerés számunkra, ha szájról-szájra terjed az étterem és a szálláshely híre. Az első cikkek tehát vendégeink tollából születtek, és egyre több gasztronómiai újságíró látogatott meg minket. Ma már egyre több díjat tudhat magáénak a Kővirág. Évek óta benne vagyunk például a Népszabadság/ Dining Guide Top 50- 100 éttermében, szerepelünk a legjobb balatoni éttermek között, a TripAdvisoron régió győztesek vagyunk, és megkaptuk tőlük a Kivállósági Tanúsítványt. A Gault Millau étteremkritikával foglakozó intézmény, 11 ponttal jutalmazta éttermünk teljesítményét. Elnyertük a Best of Budapest and Hungary kiadvány legjobb vidéki étterem címét is. Számunkra mégis a visszatérő Vendég a legnagyobb elismerés!